İSMAİL GÜLLE: “BUGÜNE KADAR İHRACATIMIZ İÇİN ÜRETTİK, ŞİMDİ SAĞLIĞIMIZ İÇİN ÜRETİYORUZ”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye’nin Koronavirüsle mücadelesine destek olmak amacıyla bünyesindeki 61 ihracatçı birliğiyle beraber üretim seferberliği başlattı. TİM, milli ve yerli üretimle, sağlık çalışanları başta olmak üzere Türkiye genelinde maske ve dezenfektan ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. “Bugüne kadar ihracatımız için ürettik. Şimdi sağlığımız için üretiyoruz” sloganıyla başlayan üretim kapsamında; 1 milyon adet tıbbi maske ve 100 bin litre dezenfektan üretilecek.
TİM Başkanı İsmail Gülle, “Tüm iş dünyasının iyi niyetle, parça parça emek sarf ettiği bu süreçte, TİM olarak, bu mücadeleyi bir seferberliğe dönüştürecek şekilde koordine ediyoruz. Ülkemizin birçok büyük hazır giyim, kimya, tekstil firmaları ile birlikte sağlık çalışanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için, mevcutta yaşanan maske ve dezenfektanların tedarik sıkıntısını aşmak adına bir milli ve yerli Üretim Seferberliği başlatıyor, üretim çarklarımızı Türkiye için çeviriyoruz. Hedefimiz günlük 1 milyon maske üretimi ile başlayıp, aylık 40 milyon adet maske üretimi kapasitesine ulaşmaktır. TİM olarak, bugüne kadar ihracatımız için ürettik, şimdi sağlığımız için üretiyoruz“ dedi.
61 ihracatçı birliği, 27 sektörü ile 90 bin ihracatçısıyla Türkiye’de ihracatın tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), “Bugüne kadar ihracatımız için ürettik. Şimdi sağlığımız için üretiyoruz” sloganıyla üretim seferberliği başlatarak Türkiye’nin Koronavirüsle mücadelesine destek oluyor. Ülkemizde ilk koronavirüs vakasının ardından tıbbi maske ve dezenfektan fiyatlarındaki yüksek seyir ve merdiven altı üretimin de önüne geçilmesi hedeflenen bu seferberlik kapsamında; 1 milyon adet tıbbi maske ve 100 bin litre dezenfektan üretimi yapılacak ve Sağlık Bakanlığı’na teslim edilecek.
TİM Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz başlatılan üretim seferberliğine ilişkin kamuoyu bilgilendirmesi yaptı.
“Yerli ve milli üretim bilinciyle üretmek zorundayız”
TİM Başkanı İsmail Gülle açıklamasında, ülkemizin tüm kurumlarıyla birlikte yürüttüğü bu topyekün mücadelede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi devletin tüm birimleriyle beraber görevlerinin başında olduğunu belirterek şunları söyledi: “Dünya ekonomisini adım adım takip eden ihracatçılar olarak bu küresel virüs salgınının tüm dünyaya şu hususu öğrettiğinin farkındayız: İthalat ucuz olsa bile gelemeyebilir. Yerli ve milli üretim bilinciyle her ürünü kendi ihtiyacımızın da ötesinde üretmek zorundayız. Bu yalın gerçeğin idrakiyle, vatan sathında verilen koronavirüse karşı sağlık mücadelesinde, bu mücadelenin kahramanları sağlık çalışanlarımızın her daim yanlarında olacağımıza söz veriyoruz. Tüm iş dünyasının iyi niyetle, parça parça emek sarf ettiği bu süreçte, TİM olarak, bu mücadeleyi bir seferberliğe dönüştürecek şekilde koordine ediyoruz. Ülkemizin birçok büyük hazır giyim, kimya, tekstil firmaları ile birlikte sağlık çalışanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için, mevcutta yaşanan maske ve dezenfektanların tedarik sıkıntısını aşmak adına bir milli ve yerli Üretim Seferberliği başlatıyor, üretim çarklarımızı Türkiye için çeviriyoruz. Hedefimiz günlük 1 milyon maske üretimi ile başlayıp, aylık 40 milyon adet maske üretimi kapasitesine ulaşmaktır. TİM olarak, bugüne kadar ihracatımız için ürettik, şimdi sağlığımız için üretiyoruz.”
Zorlu süreçlerde millet ile tek vücut olup var gücüyle çalışmayı kutsal bir görev olarak kabul ettiklerini söyleyen TİM Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu anlayışla Ticaret Bakanlığımızın destekleri ve 61 İhracatçı Birliğimiz ile koordine olarak, yerli ve milli 1 milyon adet maske ve 100 bin litre dezenfektan üreterek Sağlık Bakanlığı’mızın emrine sunuyor ve seferberliğimizin ilk adımını atıyoruz. Salgının ülkemizde yayınlamasını önlemek, teşhisi ve tedavisini yapmak için gece gündüz gayretle çalışan başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere tüm yetkililerimize, değerli hekimlerimiz ve diğer tüm sağlık personelimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.”
“TİM olarak, ‘evde kalın’ diyoruz”
İhracatın saha neferleri olarak üzerlerine düşen ne varsa vazife olarak kabul edip icra edeceklerini söyleyen Gülle, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ‘evinizden çıkmayın’ yönlendirmeleri doğrultusunda TİM olarak, ‘evde kalın’ diyor ve bu zorlu günleri birlikte aşacağımıza inanıyoruz. Birlik ve beraberlik duygularımızın en üst düzeyde olacağı sağlıklı günler diliyoruz” mesajını verdi.
“İhracatçılarımız için tüm imkanlar seferber edilmiş durumdadır”
Gülle, virüs salgınının ilk ortaya çıktığı günlerden itibaren Türkiye’de gerekli önlemlerin hızlıca uygulamaya geçtiğine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı parasal ve mali tedbirlerle oluşturulan 100 milyar TL’lik paket önümüzdeki günlerde ikincil ve üçüncül aşamaları ile ihracatçılarımızın bütününün beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürecektir. Açıklanan paketin ardından kamu, katılım ve özel bankaların tüm kredi taksit ve ödemelerinde esneklik sağlanacaklarına dair açıklamaları iş dünyamız için ayrıca moral olmuştur. İhracatçılarımıza yönelik ek önlemler konusunda ise ilgili tüm bakanlıklarımız ile temaslarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. İhracatçılarımızın ürünlerini dünyaya yetiştirmek adına talep ettikleri kargo uçaklarının sayısının artırılması adına tüm imkanlar seferber edilmiş durumdadır. Bilhassa, Irak ve İran sınır kapılarında devreye alınan temassız ihracatın Kapıkule’de de uygulanması konusunda Ticaret Bakanlığımız ile birlikte çalışmalar devam etmektedir. Alınan tedbirlerin etkisiyle ortaya çıkan bu olumlu görüntünün sürmesini diliyoruz. Bu noktada, tüm bu süreci proaktif bir şekilde yürüttüğümüz Sayın Bakanımız Ruhsar Pekcan’a şükranlarımızı ifade ederim. “
“100 tesiste günlük 1 milyon maske üreteceğiz”
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe ise “Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank Bey, maske talebindeki hızlı artışla birlikte fiyatlar yükselince LC Waikiki’ye piyasanın dengelenmesi için maske üretimi önerdi. LC Waikiki ve TAHA Grup olarak biz de bu öneri üzerine ilk aşamada 3 milyon maskeyi üretip Sağlık Bakanlığı’na hibe etme kararı aldık. Elbette bu zorlu süreci atlatmak için tüm sektörün sorumluluk alması ve elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu anlayıştan hareketle maske üretimi için Türkiye İhracatçılar Meclisi öncülüğünde kampanya başlatmaya karar verdik. Salgınla mücadelede canları pahasına, gece gündüz demeden çalışan hekimlerimizin ve tüm sağlık çalışanlarımızın ihtiyacı olan maskelerin üretimi için adeta seferberlik ilan ettik. Türkiye’nin dört bir yanında yaklaşık 100 tesisimizi çok hızlı bir şekilde organize ediyoruz. Sektör olarak bir hafta içinde günde 1 milyon adet maske üretim kapasitesi yaratacağız. Maske konusunda hekimlerimiz de halkımız da asla endişelenmesin. Salgının gidişatına ve ihtiyaca göre kapasiteyi daha da arttırabileceğiz” dedi.
“Aylık 2,5 milyon litre dezenfektan üretme kapasitemiz bulunuyor”
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister şunları kaydetti: “Ülke olarak zor günlerden geçtiğimiz bu süreçte Türkiye’nin ihracattaki ikinci büyük sektörü olan kimya sektörünün birliği İKMİB olarak ‘Önce Sağlık’ anlayışıyla hareket ediyor ve sorumluluğumuz gereği vatani bir görevi daha üstleniyoruz. İlk günden beri, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sağlık Bakanlığımız, Bakanlıklarımız ile Bilim Kurulumuzun aldığı kararlar ve tedbirler doğrultusunda, hızla sağlık sektörümüzün ihtiyaçlarını karşılamak için yeni bir üretim seferberliği başlatıyoruz. Gece gündüz demeden tarihi bir özveriyle adeta cansiperane çalışan tüm hekimlerimiz ile sağlık personelimiz için başta dezenfektan ve temizlik malzemeleri olmak üzere gerekli olan her türlü kimyasalların tedariğini İKMİB olarak sağlayacağız. Bu kapsamda, İKMİB üyesi üreticilerimizden sağlayacağımız tonlarca dezenfektan ürününü, koronavirüs salgınında ülkemiz adına hayati bir sorumluluk üstlenen Sağlık Bakanlığı’mızın emrine sunuyoruz. İlgili kurumlarımız da bu konudaki talepleri bize iletebilirler. Aylık 2,5 milyon litre dezenfektan üretme kapasitemiz bulunuyor.”
“Bu zor günleri el birliği ile atlatacağız”
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de “Tekstil ve hammaddeleri sektörü olarak bu süreçte üzerimize düşen tüm sorumlulukları layıkıyla yerine getiriyoruz. Ülkemizin salgınla mücadelede en çok ihtiyaç duyduğu stratejik ürün gruplarından biri olan maske, eldiven ve koruyucu giysi üretiminde firmalarımız 7 gün 24 saat durmaksızın üretimlerine devam etmektedir. Maske üreticisi firmalarımızın ihtiyaç duyabileceği hammaddeye ilişkin ithalat bağımlılığımız bulunmamaktadır. Bu kapsamda firmalarımızın yurt içinde hammaddeye kolay erişimi için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Firmalarımızın aylık yaklaşık 40 milyon maske üretim kapasitesi bulunuyor. Bu hassas süreçte stokçuluk yapan firmalara karşı Bakanlıklarımızın aldığı önlemleri yürekten destekliyoruz. İhtiyaç halinde tüm tekstil işletmelerimizi koruyucu maske ve giysi üretim tesisine dönüştürebiliriz. Bu zor günleri hep birlikte el birliği ile atlatacağız” şeklinde konuştu.
- Evde Kaldık ama Umudumuz Arttı
- E-imzada Yüzde 205’lik Artış
- COVID-19 Salgınıyla Mücadelede Sağlık Endüstrileri İçin Fina...
- Sokağa Çıkma Kısıtlaması
- 1 Milyardan Fazla Android Cihaz Tehlike Altında
- COVID-19 Salgınına Karşı Türkiye’nin Direncini Artırmak
- Korona Virüs Sigorta Sektörünü Nasıl Etkileyecek?
- Türktraktör, Sağlık Çalışanları için Entübasyon ve Biyolojik...
- Tekstil Sektörü İçin Çıkış Formülü Döngüsel Ekonomi ve İnova...
- COVİD Biz Bize Etkinliğine Engel Olamadı
- McKinsey, COVID-19 Sürecinde Şirketlerin Direncini Artıracak...
- Online Olarak Gezebileceğiniz Yurtiçi ve Uluslararası Müzele...
- Borsa İstanbul %3 Kayba Rağmen, Günün En Az Düşen Borsaların...
- Satınalma Dergisi Mart Sayısı Yayınlandı
- Covid19 Sebebi İle Sözleşmelere Konulması Gereken Mücbir Seb...
- Satınalma Liderlerinin Öncelikleri - Mart 2020
- “Mobil İhracatı Kullanan Şirketler için Yurtdışı Pazarlarda ...
- 2020’de Dijital Pazarlamanın Yönünü Değiştirecek 6 Trend
- Karaca'dan Sağlık Çalışanlarına Destek Geldi
- “Evde Kal” Günlerinde Ambalaj Atıkları Evlerde Ayrı Biriktir...